Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél tasak sütőpor
1 dl tej
1 dl olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg körte 6 evőkanál cukor 0,5 dl fehérbor 2 tasak vaníliás cukor 2 tasak gyümölcszselé 6 dl habtejszín 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor 2 tasak habfix A tetejére: 5 dkg reszelt csokoládé |
Elkészítése:
A tojásokat krémesre kavarjuk a cukorral, felöntjük a tejjel. A lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük, hozzáadjuk a tojásos krémhez, majd felöntjük az olajjal és simára keverjük. Egy lekapcsolható oldalú sütőformát kikenünk olajjal és beleöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. A körtéket megmossuk és meghámozzuk, majd felszeleteljük és egy edénybe tesszük. A cukrot és a vaníliás cukrot rászórjuk, felöntjük a borral és adunk hozzá 1-2 dl vizet, attól függően mennyi levet enged. 15-20 percen át főzzük. Ezután szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük, hagyjuk kihűlni. Közben felverjük a habot és hozzáadjuk a kakaóport, majd a habfixet. Az édesebb krémek kedvelői adhatnak hozzá 1-2 evőkanál porcukrot is. A megsült piskótát átlocsoljuk a körte fövőlevével. A kihűtött körtéket eloszlatjuk a tésztán, majd az előírás szerint feloldjuk a gyümölcszselét és eloszlatjuk rajta. Legalább 15-20 percre hűtőbe tesszük, hogy a zselé szilárddá váljon. A csokoládés habot eloszlatjuk a tetején és megszórjuk a reszelt csokoládéval, majd újra hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ezt követően óvatosan szeletelhetjük.
Forrás itt található: