Ínyenceknek ajánlott: sós karamellás kockák


Megosztás

 





Egy nem hagyományos recept, mely ötvözi a sós és az édes, karamellás ízt. Nagyon ízletes, az összhatás fantasztikus. Érdemes kipróbálni, mert ilyet még biztos nem ettél.

Tészta:
100 g vaj vagy margarin
120 g porcukor
2 nagy tojás (felverve)
240 g liszt
1 teáskanál só
1 nagyobb tojás fehérje (felverve)



Karamell
500 ml habtejszín
1 vaníliarúd (kikaparva)
270 g kristálycukor
175 g vaj vagy margarin
2,5 teáskanál só


180 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy kb. 22 cm x 30 cm-es sütőtálat sütőpapírral bélelünk ki, rövidebb végeinél 5 centit szabadon hagyunk. Nagy keverőtálban kézi mixerrel krémesítjük a vajat. Beleöntjük a porcukrot is. Ez után jöhetnek a tojások, a liszt és a só, majd ezekkel együtt is mixeljük egy kicsit. A tésztát egyenletesen belesimítjuk a sütőtálba. Nagyjából 10 percre mélyhűtőbe tesszük.
A tésztára sütőpapírt teszünk és valamilyen nehezéket helyezünk a közepére (pl. száraz babot), 35 percig sütjük. Óvatosan levesszük a nehezéket és a sütőpapírt a tészta tetejéről. Megkenjük tojásfehérjével és további 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük.
Serpenyőben lassú tűzön összefőzzük a tejszínt és a vaníliát. Lefedve melegen tartjuk.
Egy nagyobb edényben kb. fél deci vízzel összekeverjük a cukrot. Közepes lángon kevergetés nélkül melegítjük nagyjából 7 percig, amíg a karamell kész nem lesz.
Levesszük a tűzhelyről és a karamellt a krémhez adjuk. Ez után a vajat is hozzákeverjük. Közepes hőfokon 10 perc alatt összemelegítjük az egészet. Beleszórjuk a sót. A masszát a tészta tetejére öntjük. Körülbelül 4 órán keresztül (vagy egész éjszaka) hűtőben tároljuk. Tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Kockákra vágva szolgáljuk fel.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!


Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...